Bedkwartet

  |   Caroline Leegwater, Ida Dekker, Jan Klaver, Larry Schouten, Marcel Knol, Peter Keizer, Pieter Leegwater, Ria Knol, Ria van Veghel, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Het stuk speelt afwisselend in drie slaapkamers die in één dekor gevat zijn. We zijn getuige van het wel en wee van vier echtparen, waarvan één ouder (Ernest en Delia); verder hun zoon Trevor met zijn vrouw Susannah. Trevor’s ouders hadden liever gezien dat hij met Jane getrouwd was, die nu Nick als echtgenoot heeft. Het gaat niet best tussen Trevor en Susannah. Dan is er verder het jonge stel Kate en Malcolm, dol op elkaar en op grappenmakerij. De handeling speelt zich af op één avond. We zien hoe Delia en Ernest zich gereed maken om hun huwelijksverjaardag te gaan vieren. Malcolm en Kate geven een house-warming party, waar Jane alleen naar toegaat, omdat Nick met spit in bed ligt. Maar de problemen van Trevor en Susannah, waarmee de anderen geconfronteerd worden, zorgen voor onrust en paniek en een mislukt feest…..

Bekijk het fotoalbum
Toneelstuk Bedkwartet Bedgeheimen

Cast
Demi Bregman – Kate
Lizzy Brugmans – Susannah
Yolanda Hoebeke – Delia
Jan Klaver – Ernest
Marcel Knol – Trevor
Marcel Korse – Malcolm
Caroline Leegwater – Jane
Larry Schouten – Nick

Crew
Pieter Leegwater – Geluid en Licht
Veronica van Heeswijk – Regisseuse
Ria van Veghel – Souffleuse
Peter Keizer – Technische ploeg
Theo Abbekerk – Technische ploeg
Ida Dekker – grimeuse
Ria Knol – grimeuse
Yvonne Feller – toneelaankleding

Schrijver(s)
Alan Ayckbourn

Recensie
Onder regie van Veronica van Heeswijk speelt de Vriendenkring ‘Bedkwartet’, een van de wereldwijde hits van de Britse blijspelauteur Alan Ayckbourn.

Het publiek getrakteerd op een avond vol relationele problemen. Het stuk wordt afwisselend gespeeld in drie slaapkamers, die samen in 1 decor zijn gevoegd. De scheidingslijn wordt gemaakt door kleur en licht. Wanner er in de ene kamer wordt gespeeld, ‘bevriezen’ de spelers in de andere kamers in het donker. Het speelveld is klein, maar de spelers gaan nooit de onzichtbare scheidingslijn over.

Ernest en Delia, de ouders van Trevor, maken zich gereed om hun zoveelste huwelijksverjaardag te vieren met een etentje. De kneuterigheid druipt er vanaf, inclusief de bijbehorende nachtkleding. Bij Malcolm en Kate echter bloeit de liefde volop. Ze geven een housewarming feest voor vrienden. Jane komt alleen, omdat Nick met spit in bed ligt. Ook Trevor en Susannah zijn uitgenodigd, maar of dat zo verstandig is? Het weerzien met Jane, de ex van Trevor, is vragen om problemen zo wordt het nog een lange en roerige nacht. Trevor wordt als typetje dik aangezet tot het kinderlijke toe. Soms iets te.

Naarmate de avond vordert weet Marcel Knol de zaal echter te overtuigen als Trevor en geloof je zijn onvolwassen en zenuwachtige houding. Meerdere malen heeft hij de lachers op de hand en dit voedt hem in zijn spel. Zijn gevecht met Susannah (Lizzy Brugmans) is hilarisch en ze zijn als spelers aan elkaar gewaagd.

Met twee jubilarissen van veertig jaar toneelvereniging is het feest bij de Vriendenkring en komt Prins carnaval met zijn gevolg, beide heren aan het eind van de avond persoonlijk feliciteren. Alle twee jubileren ze fantastisch in hun rol. Jan Klaver kruipt in de huid van Ernest en zet de rol van ingedutte echtgenoot fantastisch neer. Larry Schouten speelt Nick; de zeurpiet met spit vol zelfmedelijden. ‘Waarom ik nou juist, waarom nou?’ vraagt hij zich meerdere malen af. Een goede cast en een sterke voorstelling, wordt na afloop beloond met een dankbaar applaus.

Schrijver(s): Alan Ayckbourn
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Elly Godijn