De Richel

  |   Henk Knol, Ida Dekker, Jan Klaver, Larry Schouten, Peter Keizer, Ria Knol, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
U heeft het waarschijnlijk wel eens gehoord; Zij leven op de rand van de richel. Daar hoef je niet jaloers op te zijn, want de mensen die daarmee te maken hebben, horen thuis onder de categorie dak- en thuisloze. En daar heeft Ton Davids nu een eigentijds blijspel over geschreven. Kan dat ???? Ja dus. Het is een bewerking van het toneelspel De Goot.

En denk nu maar niet dat dit soort mensen treurig in een hoekje zit, Oh nee. Zij moeten op zijn tijd flink aanpakken. Dat is tenminste de bedoeling van de leidinggevende Koos en vrijwilligster Pien. Er zijn vier bewoners met ieder een totaal verschillende achtergrond.

Rika is een zwerfster, die veel zorg besteedt aan “haar kind”. Eduard is een verlopen toneelspeler, die probeert “van de fles af te komen. Jotie is de junk van het stel; de drugs hebben in de loop der jaren hun sporen achtergelaten. Hoewel zijn ideeen en zijn gedichten anders doen vermoeden. En dan ontmoeten wij ook nog de intelligente Wanda, die in haar onderhoud tracht te voorzien door als publieke dame wat bij te verdienen. Alsof dat nog niet genoeg is voor Koos en de zijnen, komt ook nog een zekere Bennie Wassman regelmatig langs. Bennie is door zijn wangedrag al eens weggestuurd, maar komt steeds weer een plek in het pension opeisen. Pas als de buurvrouw, Mevr. Meerman, het pension wil laten sluiten vanwege de overlast van de bewoners, dan komt iedereen in actie. En hoe!!

Bekijk het fotoalbum

Cast
Saskia Bekker – Rika
Yolanda Hoebeke – Wanda
Rischa Kieft – Elsberth Meerman
Jan Klaver – Jotie
Cor van der Koelen – Bennie Wassman
Kelly van der Koelen – Pien
Larry Schouten – Eduard
Johan Tiessing – Koos

Crew
Hans Bot – Geluid en belichting
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime
Wim Burghouwt – Regisseur
Theo Abbekerk – Schilderwerk
Henk Knol – Souffleur
André Vloeijberghs – Toneelaankleding
Yvonne Feller – Toneelaankleding
Peter Keizer – Toneelopbouw

Recensie
‘De Richel’ is het verhaal over een pension, waar vogels van zeer verschillende pluimage wonen. Zo is daar de zwerfster Rika. Zij heeft gezelschap van Eduard, die van de fles af probeert te komen, en van de junk Jotie. Niet over het hoofd te zien valt de intelligente Wanda. Zij probeert als publieke dame wat bij te verdienen.

De leiding van het pension is in handen van Koos en de vrijwilligster Pien. Regelmatig komt ook Bennie nog langs. Dit type wordt steeds vanewge wangedrag weggestuurd.In tegenstelling tot ‘Ja zuster, nee zuster’ is hier geen sprake van een boze buurman, maar van een boze buurvrouw. Deze mevrouw Meerman wil het pension vanwege overlast laten sluiten. Dus moeten de uiteenlopende belangen wijken voor het groepsbelang. Iedereen komt in actie en dat levert leuke momenten op.

‘Toneel in eigen dorp, dat mag je niet missen’. Dat is het devies van Vriendenkring. Nou, dat blijkt wel gezien de opkomst, slechts een paar stoelen blijven leeg. Er is ook voldoende te beleven om eens lekker ontspannen onderuit te zitten en te lachen. Alleen blijkt het verhaal dan erg dun, door de personages te karikaturiseren, is het in ieder geval wel grappig. Maar de ontknoping is dan bijna weer een anticlimax.

Ook op het vlak van spel valt wel wat aan te merken. Het geheel mist toch wel wat vaart. En wordt er gereageerd op een uitspraak die de persoon in kwestie niet had kunnen horen. Gewoon, omdat hij nog niet op was.

Geloofwaardigheid is niet al te moeilijk te bereiken. Als bijvoorbeeld iemand in de vijver springt om een drenkeling te redden, kan het niet zo zijn dat de redder er met droge kleding uitkomt. Al zou je de broek van de redder tot de knieën nat maken, dan heb je het bij het publiek al gered.

Ook hadden de diverse emoties wat meer uitgediept mogen worden. Dan hadden de vertederende momenten die auteur Ton Davids erin gelegd had veel beter naar voren gekomen. Erg sterk spel was er wel van Cor van der Koelen als Benny.

Goed, het is een avondje weg zoals Vriendenkring belooft. Maar ze halen met deze voorstelling niet het onderste uit de kan.

Schrijver(s): Ton Davids
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Peter Manshanden