Doe toch niet zo dwaas

  |   Ida Dekker, Marcel Knol, Peter Keizer, Ria Knol, Ria van Veghel, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
Opa Vonk is een wat oudere man, wordt wat vergeetachtig en is altijd bereid om zijn kinderen voor soms onmogelijke opgaven te stellen. Opa Vonk heeft 3 kinderen, Ludwig, Hans en Gerrit. Ludwig, zijn jongste zoon, is een leuke jong man met wat trekjes van zijn vader, maar is tegelijkertijd ook bezorgd over de fratsen die zijn vader zo nu en dan uithaalt. Zeker ook omdat Opa zo nu en dan wel eens wat vergeet. Hans zijn andere zoon is getrouwd met Lydia. Hans is wat ouder dan Ludwig en een pietje precies en zit danig onder de plak van zijn vrouw Lydia. Gerda is een lieve zoon, pas gescheiden en staat voor de zware taak om de kleine Leendert verder alleen op te voeden. Lydia daarentegen is een werkelijke haaibaai en heeft het toch ook wel gemunt op de erfenis van Opa. Omdat Opa vergeetachtig wordt, vinden de kinderen het hoognodig tijd dat hij of naar het bejaardenhuis gaat, of dat hij hulp in de huishouding krijgt. Het draait uit op het laatste. Op de advertentie die wordt geplaatst komen heel wat hulpjes af. Zo hebben we eerst Jolanda, een vrolijk jong huppelding die alleen komt als gezelschapsdame, wat Opa uiteraard wel aanstaat. De kinderen vinden het maar niets en Jolanda kan weer rechtsomgekeerd. Dan is er ook Fatima, deze ziet Opa weer niet zitten. Fatima is een Turks vrouwtje wat zo nu en dan weer terug komt om wat spullen te ‘lenen’ dan wel te ruilen. En ten slotte is er Irma Krijgsheld, een werkelijke held. Een resolute vrouw die van aanpakken weet. Zij wordt aangenomen tot grote vreugde van de kinderen maar tot ergernis van Opa. Ondertussen bouwen Opa en Irma een haatliefde verhouding op. Als de bom definitief lijkt gebarsten tussen Opa en Irma, is de redding nabij.

Bekijk het fotoalbum

Cast
Yolanda Hoebeke – Irma Krijgsheld
Marcel Knol – Gerrit Vonk
Kelly van der Koelen – Jolanda
Cor van der Koelen – Dokter Bloem
Marcel Korse – Hans Vonk
Miranda Korver – Fatima
Stella Overheid – Lydia Vonk
Johan Tiessing – Opa Vonk
André Vloeijberghs – Ludwig Vonk

Crew
Peter Keizer – Decoropbouw
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime en kleding
Ria van Veghel – Soufleuse
Theo Abbekerk – decoropbouw en schilder
Wim Burghouwt – regisseur
Hans Bot – Licht en geluid

Recensie
Jubilaris Johan Tiessing schittert als Opa Vonk. Opa Vonk is nog niet zo gek, alleen erg vergeetachtig. Zijn kinderen, die ook niet geheel vlekkeloos zijn, willen hem, onder leiding van de dominante schoondochter Lydia in een bejaardenhuis hebben. Dat wil Opa beslist niet. Er komt uiteindelijk een huishoudster metm wie opa een haat-liefdeverhouding heeft, die uiteindelijk heel goed uitpakt.

Het was niet de premiere voor Vriendenkring zaterdagavond. Na een try-out voor de jeugd hadden ze op 19 oktober al een uitvoering ter gelegeheid van het jubileum van de KBO. Het stuk was ook min of meer opgepakt op verzoek het KBO. En wel een beetje terecht. Veel van dit stuk is herkenbaar. Hoewel het een komedie is gaat er ook een dieper, wat triester thema in schuil.

Het is dus zaak dat er veel te lachen valt en dat lukt ook goed. Niet op de laatste plaats door het fantastische spel van Johan Tiessing als opa Vonk. Een rol waarin hij prima stand hield qua loopje, houding en karakter. Maar hij heeft dan ook 25 jaar ervaring, een jubileum dat hij met deze rol mocht vieren. Het spelniveau ws van verschillend peil, hoewel het allemaal goed over het voetlicht kwam. Ook de debutante Miranda Korver kwam goed uit de verf. Zij zette overtuigend de rol van Fatima neer.

De tekstkennis had bij sommige spelers wat scherper mogen zijn. Dit zou de vaart ten goede zijn gekomen, minder stiltes hebben opgeleverd en de soufleuse een wat kleinere rol hebben gegeven. Een beetje jammer, maar al met al een leuke voorstelling waar het massaal toegestroomde publiek ontzettend van heeft genoten en dat voor een goede mond tot mond reclame zal zorgen.

Schrijver(s): Geschreven door Ulla King, vertaald en bewerkt door Erik Bok
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Peter Manshanden