Een gast te veel

  |   Carina Lammers, Ida Dekker, Jan Klaver, Larry Schouten, Peter Keizer, Ria Knol, Ria van Veghel, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
In hotel “De zeven kabouters” neemt riooljournalist Gerard Hals zijn intrek. Het hotel, dat gerund wordt door Anneke en Sjors Hulsman en hun medewerkster Tilly, heeft te vrezen voor zijn pennenvrucht. Ook de vaste gasten, meneer Alfons Wagter en mevrouw Uvermans, zijn niet bepaald gecharmeerd van dit heerschap. Een nieuwe gast, mejuffrouw Sandberg, heeft last van de avances van de journalist en kan zijn aanwezigheid niet verdragen.

Al met al redenen genoeg om Gerard Hals te vermoorden, waarna commissaris Vredenhof en haar collega agent De Wilde de taak krijgten de moord op te lossen. Maar lost deze allesetende commissaris de moord op?

Bekijk het fotoalbum

Cast
Theo Abbekerk – Agent De Wilde
Wim Burghouwt – Commissaris Vredenhof
Yolanda Hoebeke – Mevrouw Uvermans
Rischa Kieft – Anneke Hulsman
Jan Klaver – Sjors Hulsman
Marcel Korse – Gerard Hals
Carina Lammers – Tilly
Ilse van Rijn – Mejuffrouw Sandberg
Larry Schouten – Alfons Wagter

Crew
Peter Keizer – Decoropbouw
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime en kleding
Ria van Veghel – Soufleuse
Theo Abbekerk – decoropbouw en schilder
Wim Burghouwt – regisseur
Hans Bot – Licht en geluid

Recensie
Ik denk dat in een komische thriller meestal het komische overheerst. Hier was dat zeker het geval. De auteur, Ton Davids, weet altijd een leuk stel types te creëren zoals blijkt uit andere stukken van hem als Zusters in Zaken en De Richel. Bovendien schrijft hij levendige en bij de figuren passende dialogen.

Het stuk speelt zich af in een hotel. Dat daar een gezelschap van genoemde types zich ophoudt, maakt het heel levendig. Dat er dan nog een moord gebeurt, intensiveert het gebeuren , al wordt het nooit echt bloedstollend. Daarvoor is het toch te komisch. Een goed voorbeeld hiervan is de rol van Jan Klaver als de hoteleigenaar, die zich in elke situatie inbeeldt dat hij een beroemde detective is uit een van de thrillers waaraan hij verslaafd is. Daardoor worden die situaties zeer in het komische getrokken.

Juist door de typering slaagde Vriendenkring erin het publiek een genoeglijke avond te bezorgen. Persoonlijk werd ik het meest getroffen door de hotelrecensent van Marcel Korse, een buitengewoon irritant maar ook weer komisch personage. Voor de tweede prijs ging mijn voorkeur uit naar de rare, unieke commissaris van Wim Burghout, die nota bene ook de regie verzorgde. Noch regie noch spel leden daaronder. Maar alle types waren raak en leuk zoals de gespannen eigenares (Rischa Kieft), het naïeve dienstmeisje (Carina Peters), de vreemde gast (Larry Schouten), de haast nog vreemder gaste (Yolanda Hoebeke), de verleidelijke geheimzinnige vrouw (Ilse van Rijn-Goudriaan). Deze gasten waren allemaal vreemd en verdacht. Theo Abbekerk was nog een zwijgzame agent. Een belangrijke en technisch knappe rol werd nog vervuld door… de lift. Let daar maar op.

Schrijver(s): Ton Davids
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Frans Brieffies