Liefde half om half

  |   Henk Knol, Ida Dekker, Peter Keizer, Ria Knol, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
Kan dat dan?? Wij dachten dat liefde altijd heel was. Heel gelukkig, heel liefdevol, heel eerlijk, heel trouw. Blijkbaar heeft de schrijver Alan Ayckbourn daar heel goed over nagedacht. Want hij heeft twee echtparen op de planken gezet dieheel goed met elkaar overweg kunnen. In de ruimste zin van het woord dan, maar schijn bedriegt. En dat was voor hem dan ook meteen een reden om er een gezellig blijspel van te maken. Op het toneel ziet u twee kamers in een decor gecreeerd, die elk door een echtpaar wordt bewoond en dus tegelijk voor u zichtbaar zijn. De inrichting van de kamers maakt meteen veel duidelijk. De omgang met elkaar is nog duidelijker. Het is een beetje half om half. En we zijn toch in d ewereld om mekaar, om mekaar te helpen nietwaar! Maar niet iedereen gaat hier even zorgvuldig mee om. De een doet er wat lacherig over en de ander wordt een beetje boos. En dan moeten er natuurlijk maatregelen worden genomen om een ieder weer op het juiste spoor te krijgen.Het begint dan ook behoorlijk vervelend te worden als een derde echtpaar ten tonele verschijnt, die duidelijk als speelbal wordt gebruikt. En het is juist Ayckbourn dan toevertrouwd om daar iets leuks van te maken.

Bekijk het fotoalbum

Cast
Debby Balk – Teresa Schipper
Yolanda Hoebeke – Fiona Fokker
Simon Knol – Frank Fokker
Marcel Korse – Willem van der Steen
Stella Overheid – Mary van der Steen
André Vloeijberghs – Bob Schipper

Crew
Hans Bot – Geluid en belichting
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime
Wim Burghouwt – Regisseur
Theo Abbekerk – Schilderwerk
Henk Knol – Souffleur
Yvonne Feller – Toneelaankleding
Peter Keizer – Toneelopbouw

Recensie
In dit stuk heeft ene Bob Schipper een affaire met de vrouw van zijn baas. Beiden gebruiken Willem en Mary van der Steen als excuus. Willem werkt op het zelfde bedrijf. Bob helpt Willem en Fiona helpt Mary, omdat zij in scheiding zouden liggen. Nog te volgen? Frank Fokker heeft Willem en Mary uitgenodigd voor een etentje thuis vanwege Willem zijn promotie en Teresa Schipper heeft ze een dag later uitgenodigd in de hoop dat ze bij elkaar te houden.

Alan Ayckbourn staat synoniem voor doldwaze taferelen en dat bleek ook nu weer tijdens het spel van de Vriendenkring. Het spel speelt zich af in twee kamers, die aan elkaar gekoppeld zijn. De lange tafel staat in beiden, alleen de aankleding laat zien dat hij in tweeën is gedeeld. Het paar van der Steen zit in het midden als het ware een dubbelspel aan beide tafels, door zich steeds van rechts naar links te wenden.

Dit vergt wel wat opletten, te meer omdat het in beide kamers een verschillende dag betreft. De duidelijk zichtbare scheurkalender geeft daarin een goed houvast. Ook vraagt dit dubbelspel nogal wat van de spelers. Zij brengen het er allemaal goed van af en overtuigen het publiek. Zeker voor debutante Stella Overheid als Mary van der Steen is het stuk ‘liefde half om half’ nite gemakkelijk om mee te beginnen. Zij wist zich in deze voorstelling echter danig te weren. Chapeau! Toch hadden er wel wat puntjes op de i gemogen. Het huilen van het kind is zeer geloofwaardig, het geluid komt duidelijk van achter. Maar als Mary roept ‘Mamma komt’, is het gelijk stil. Iets te duidelijk een kind met een knopje.

De kalenders veranderen als het doek dicht is, maar de stofzuiger wordt vergeten: Jammer. De ‘Vriendenkring’ had trouwens op de vrijdag meer bekijks verdiend.

Schrijver(s): Alan Ayckbourn
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Peter Manshanden