Lucy’s baby

  |   Henk Knol, Ida Dekker, Marcel Knol, Peter Keizer, Ria Knol, Theo Abbekerk, Uitvoering

Omschrijving
Lucy Kronkie is een zonderling type, eentje van een uitstervend soort. Ze runt een winkeltje a la Stiefbeen en zoon of Malle Pietje, u zeer waarschijnlijk wel bekend uit vroeger tijden. Als je het nergens meer kunt vinden, dan is Lucy je laatste redmiddel. Tijdens een van haar vele onderonsjes met haar beste vriendin en buurvrouw Rosie, mijmert Lucy dat ze de laatste van de familie Kronkie is op deze aarde. Ze maakt zich zorgen dat ze haar spulletjes, of zeg maar gerust rommel, aan niemand kan nalaten. Maar als er dan een klant binnen komt voor een nieuwe autoband, lijkt de wereld van Lucy Kronkie eensklaps 180 graden om te draaien.

Bekijk het fotoalbum

Cast
Debby Balk – Lucy Kronkie
Rischa Kieft – Rosie Felicitas Montefalco
Marcel Knol – Spencer Nubbs
Simon Knol – Norman Nubbs
Kelly van der Koelen – Verna Nubbs
Stella Overheid – Oma Nubbs

Crew
Peter Keizer – Decoropbouw
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime en kleding
Henk Knol – Souffleur
Theo Abbekerk – decoropbouw en schilder
Wim Burghouwt – regisseur
Hans Bot – Licht en geluid
Yvonne Feller – Kledingadviezen
André Vloeijberghs – Toneelaankleding

Recensie
Vriendenkring verdient lof met ‘Lucy’s baby’. Lucy Kronkie is een oudere vrouw die in haar levensonderhoud voorziet door het verzamelen van oude en tweedehands spullen. Zij heeft kind noch kraai, alleen haar vriendin Rosie. Op een dag komen vader, zoon, schoondochter en oma Nubbs-die zich voordoen als familie van Lucy-langs om haar geld te ontfutselen.

Vriendenkring maakt er iets moois van. Een goed uitgewerkt decor geeft de toeschouwer gelijk richting. Klasse. Heel leuk is het systeem dat de kinderwagen, waarmee Lucy haar handel vergaart, optakelt. Voeg daarbij het uitstekende spel en een goed techniek en de toeschouwers genieten van de eerste tot en met de laatste minuut. De windvlagen gaan precies gelijk met het openen en sluiten van de deur. Lucy heeft enorm veel tekst, maar de rollen van oma en Specer Nubbs hebben nauwelijks tekst en moeten door stil spel gedragen worden. Kortom, elke rol heeft zijn moeilijkheid.

Heel fraai is Stella Overheid in de rol van oma en Debby Balk als Lucy lepelt haar tekst moeiteloos op. Je kunt van iedere speler afzonderlijk wel wat zeggen, maar ze verdienen allemaal ieders lof. Er gaat alleen af en toe iets mis in de details. Zo schittert er een ring bij Verna. Jammer. Volk van dergelijk kaliber heeft geen ring of allang verpatst, voor het geld. Maar goed, het zijn slechts details. Met ‘Lucy’s baby’ haalt Vriendenkring een stuk van de plank dat voornamelijk eind jaren tachtig en begin jaren negentig veelvuldig werd opgevoerd. Het stuk verdient het om gespeeld te worden, zeker als je er zo’n performance van maakt als Vriendenkring. De reacties in de pauze en na afloop onderstrepen dit. Al had Vriendenkring graag meer publiek gezien.

Henk Knol verlaat na zestig jaar de club, maar zijn kleinzoon en de jonge debutant Marcel Knol (Spencer Nubbs) treedt in zijn voetsporen. Een mooie aanwinst.

Schrijver(s): John Patrick
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Peter Manshanden