Ontkoppeld

  |   Henk Knol, Ida Dekker, Jan Klaver, Peter Keizer, Ria Knol, Theo Abbekerk, Uitvoering

Recensie
Met de opvoering van dit blijspel vierde deze toneelvereniging het feit dat men een kwart eeuw bestaat. Na het afgelasten van de voorjaarsvoorstellingen door minder plezierige omstandigheden is dit zilveren jubileum precies iets wat men nodig heeft om weer volop te werken aan het verdere voortbestaan.

Werk van Neil Simon is al eerder door Vriendenkring opgevoerd en dat is de ploeg waarschijnlijk best bevallen. In dit geval is het oog gevallen op de mannenversie van ‘Ontkoppeld’: een bewijs dat er voldoende krachten in huis zijn om de rollen te bezetten. Het aandeel van de dames beperkt zich in dit geval tot twee rollen terwijl er zes mannen nodig zijn om de rest van de rolverdeling int e vullen. En om de rest van de leden niet werkeloos te laten toezien, konden die voor deze productie op allerlei andere onderdelen ingezet worden zoals bij de grime, toneelaankleding, decors, het geluid, de belichting en allerlei andere voorkomende werkzaamheden.

Dit blijspel is op een heel aparte manier confronterend voor die mannen. In eerste instantie lijken de verschillen slechts oppervlakkig door de vriendenband die er tussen het zestal bestaat. Ze accepteren elkaar zoals ze zijn en hebben daar vrede mee. Zolang het maar beperkt blijft tot het wekelijkse pokeravondje. Het is dan veel meer een kissebissen tussen het kwartet pokeraars, bestaande uit Speed (Johan Tiessing), Murray (Rob van Loon), Roy (Andre Vloeijberghs) en Vinnie (Jan Willem Heideman). OScar (Simon Knol), de heer des huizes waar de ploeg zich steeds verzamelt, neemt zo af en toe deel aan het spel omdat hij ook moet zorgen voor de versterking van de inwendige mens. De laatste van het sextet, Felix (Jan Klaver), laat nog even op zich wachten maar als hij er uiteindelijk is zijn de problemen niet van de lucht.

Oscar en Felix weten het hele spel naar zich toe te trekken in de ontwikkelingen die dan volgen. Het wordt een mooi tiktak-spelletje in woord en gebaar. Het niet te vermijden conflict wordt afgezet tegen het soms wat kleurloze van de overige kaartmaten. Die mogen best wat feller omd etegenstellingen te accentueren. En in diezelfde lijn zitten ook de rollen van Gwendolyn (Jose de Boer) en Cecily (Saskia Bekker). Beide dames waren moeilijk te verstaan en daardoor bleven hun personages nogal onduidelijk. Ook hierin konden best wat steviger accenten worden gelegd.

Vast staat dat er met dit blijspel een plezierige en aangename voorstelling op de planken werd gezet waarop met genoegen kan worden teruggezien.

Schrijver(s): Neil Simon
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Hendric van Doorn

Cast
Saskia Bekker – Cecily Pigeon
Jose de Boer – Gwendolym Pigeon
Jan Willem Heideman – Vinnie
Jan Klaver – Felix Ungar
Simon Knol – Oscar Madison
Rob van Loon – Murray
Johan Tiessing – Speed
André Vloeijberghs – Roy

Crew
Hans Bot – Geluid en Belichting
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime en kleding
Henk Knol – Soufleur
Jose de Boer – kledingadviezen
Wim Burghouwt – regisseur
Yvonne Feller – toneelaankleding