Diverse eenakters

  |   Caroline Leegwater, Ida Dekker, Jan Klaver, Marcel Knol, Peter Keizer, Pieter Leegwater, Ria Knol, Ria van Veghel, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
Pitten is een toneelrepetitie uit 1912 met een heuse inspeciënt, acteurs en actrice uit verschillende milieu’s die voor bijna 100% blind varen op de souffleur. Als die zijn dag nu eens niet heeft, loopt de hele repetitie in de soep. Nulpunt is een herkenbare situatie van een stel dat al vele jaren met elkaar is getrouwd en in een vreselijke voorspelbare relatie is beland. Als het gesprek over de kachel al een hoogtepunt wordt, is de passie ver te zoeken. Daan & Doris en Dik & Debbie zijn korte maar o zo hilarische sketches. Wij zijn er van overtuigd dat er heel veel herkenbare situaties worden voorgeschoteld waarbij een gulle lach zeker niet zal ontbreken.

Bekijk het fotoalbum
Toneelstuk Pitten Nulpunt Daan & Debby

Cast
Lizzy Brugmans – Pitten (2e actrice)
Lizzy Brugmans – DDDD2 (Debbie)
Yolanda Hoebeke – Pitten (1e actrice)
Yolanda Hoebeke – Nulpunt (vrouw)
Yolanda Hoebeke – DDDD3 (Doris)
Yolanda Hoebeke – DDDD4 (moeder)
Jan Klaver – Pitten (1e acteur)
Jan Klaver – Nulpunt (man)
Jan Klaver – DDDD2 (Daan)
Jan Klaver – DDDD4 (vader)
Marcel Knol – Pitten (3e acteur)
Marcel Knol – DDDD5 (Dik)
Cor van der Koelen – Pitten (Regisseur)
Cor van der Koelen – DDDD3 (Daan)
Marcel Korse – Pitten (Souffleur)
Marcel Korse – DDDD1 (Dik)
Marcel Korse – DDDD4 (Daan)
Carina Lammers – Pitten (Inspeciënt)
Carina Lammers – DDDD2 (Doris)
Carina Lammers – DDDD4 (Doris)
Caroline Leegwater – Pitten (3e actrice)
Larry Schouten – Pitten (2e acteur)

Crew
Pieter Leegwater – Geluid en Licht
Ria van Veghel – Souffleuze
Theo Abbekerk – Technische Ploeg
Peter Keizer – Technische ploeg
Ida Dekker – grimeuse
Ria Knol – grimeuse
Veronica van Heeswijk – regisseuse
Yvonne Feller – toneelaankleding

Schrijver(s)
Herman Heijermans
Alan Ayckbourn
Haye van der Heyden

Recensie
Toneelvereniging Vriendenkring in Zwaag zet met hun voorstelling ‘Pitten, Nulpunt en Daan & Doris en Dik & Debbie’ een opmerkelijke voorstelling neer. De lange titel wordt verklaard door het feit dat het allemaal kleine toneelstukjes zijn. Twee eenakters en vijf sketches. De eenakters vinden plaats in het verleden. De eerste eenakter Pitten vindt plaats in het jaar 1918. Bij een (letterlijk) dramatisch toneelstuk kent werkelijk niemand zijn tekst en vertrouwt iedereen op de souffleur. Het wordt de arme souffleur te veel wanneer hij ook nog eens een eigen rolletje krijgt, namelijk ‘de hond’. Zal hij wat waardering los kunnen peuteren van de arrogante acteurs? Zeer vermakelijk, deze eenakter. Je kunt je ook niet anders dan afvragen; ging het er vroeger echt zo aan toe? De spelers van Vriendenkring zetten de scène goed neer met een eenvoudig decor dat ze tot in de details gebruiken. De verstaanbaarheid is in deze eenakter helaas nog wat minder goed, maar dit probleem zal zich rap oplossen tijdens de volgende eenakter en sketches. Nulpunt gaat over een getrouwd stel in de jaren ’70. Ze zijn nogal op elkaar uitgekeken. Sterker, ze kunnen elkaar niet meer luchten of zien. De vierde wand wordt regelmatig doorbroken wanneer de personages aan het publiek vertellen wat ze echt vinden van hun wederhelft. Zo vraagt de vrouw zich af wanneer ze voor het laatst echt gelachen heeft. ‘Dat moet voor het laatst geweest zijn op de trouwreceptie.’ De man leest een voor hem interessant krantenartikel dat hij zijn vrouw graag eens zou voorlezen. ‘Man duwt echtgenote onder een bus.’ Opvallend hierbij is dat de personages meer tegen het publiek praten dan tegen elkaar. Spelers Yolanda Hoebeke en Jan Klaver weten de personages in deze eenakter heel treffend neer te zetten. Het publiek wordt achtergelaten met een ongemakkelijk gevoel, juist omdat de herkenning zo groot is. Want waar heb je het over als alles al een keer besproken is?

Na de pauze is het tijd voor een vrolijkere noot. In vijf sketches laten de spelers hedendaagse situaties zien. Een rampzalige internetdate, mogelijke echtscheiding en kaartlezen komen langs. De sketches zijn perfect geplaatst zo na de pauze. Er wordt uitbundig gelachen en iedereen gaat met een fijn gevoel de zaal uit. ‘Pitten, Nulpunt en Daan & Doris en Dik & Debbie’ staan garant voor een uitstekend avondje uit.

Schrijver(s): Herman Heijermans, Alan Ayckbourn, Haye van der Heyden
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Daphne de Groot