Stuur me geen bloemen

  |   Henk Knol, Ida Dekker, Larry Schouten, Peter Keizer, Ria Knol, Theo Abbekerk, Uitvoering

Recensie
Dit stuk is moeilijk een blijspel te noemen, omdat de dood als een rode draad door het stuk loopt. In de muziek zou je dit een blues noemen, omdat alle ellende verzameld is. Het maakt het wel tot een mooi stuk met veel uitdagingen. Uiteraard valt er hier en daar best te lachen, maar dit komt dan meer door de tekst dan door het verhaal.

Er wordt goed en overtuigend gespeeld, waardoor het allemaal vrij natuurlijk overkomt. Alleen het begin heeft deze tendens nog niet helemaal. Er vallen ag en toe korte stiltes die net even te lang duren, alsof de tekst niet helemaal goed zit.

De droombeelden worden prachtig uitgebeeld met extra decordelen. Hier mis je dan op zo’n dorpstoneel technische mogelijkheden. In een schouwburg zou je ze gewoon laten zakken, waar ze hier binnen gedragen moeten worden, wat enigszins remt. Maar ja, dat is nu eenmaal niet anders.

Nee, de cast van Vriendenkring, over het algemeen vrij jong, zet een mooi toneelstuk neer. Oook het stille spel is overtuigensd, waardoor er overal op het podium wat te zien valt. Zonder anderen tekort te willen doen, een mooi voorbeeld hiervan is het dronkenmansgedrag van Larry Schouten in de rol van Arnold Nagel. Ook Saskia Bekker en Andre Vloeijberghs als het ehtpaar Bakker verdienen complimenten, omdat hun grote rollentoch wel de pijlers van dit stuk zijn.

Schrijver(s): Norman Barasch en Carrol Moore
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Peter Manshanden

Omschrijving
Het verhaal begint als George Komball, een zeer zwaarmoedig persoon, zijn dokter hoort praten over een andere patient die opgeggeven is vanwege hartproblemen. George denkt dat het over hem gaat en hij aanvaard dapper z’n lot. Alle zaken worden op orde gesteld en hij schrijft een hartverscheurende brief aan zijn vrouw, die ze mag lezen na zijn overlijden. Ook zorgt hij voor de toekomstige weduwe. Op de begraafplaats koopt hij genoeg ruimte voor zichzelf, zijn vrouw en haar nieuwe echtgenoot. Hilariteit en complicaties ontstaan door het vrouwelijk vermoeden dat de man onder één hoedje speelt en valse bekentenissen.

Cast
Aart Balk – Dhr. Assendelft
Saskia Bekker – Judit Bakker
Jan Willem Heideman – Dokter Dolf Martens
Yolanda Hoebeke – een meisje
Marcel Korse – Bert Kramer
Kiona Leeuw – Marjan Lieshout
Rob van Loon – Vito
Larry Schouten – Arnold Nagel
André Vloeijberghs – Sjors Bakker

Crew
Ida Dekker – Grime
Ria Knol – Grime en kleding
Henk Knol – Soufleur
Jose de Boer – kledingadviezen
Wim Burghouwt – regisseur
Bouwploeg o.l.v. Peter Keizer – technische ploeg
Hans Bot – technische ploeg
Jan Willem Heideman – technische ploeg
Peter van Diepen – technische ploeg
Yvonne Feller – toneelaankleding