Zusters in zaken

  |   Jan Klaver, Larry Schouten, Peter Keizer, Pieter Leegwater, Ria Knol, Ria van Veghel, Theo Abbekerk, Uitvoering, Yolanda Hoebeke

Omschrijving
Het klooster van moeder overste en de zusters Agaath, Clara en Francisca is in grote geldnood. Het ziet er zelfs naar uit dat binnen enkele maanden het klooster failliet zal gaan. Aartsbisschop Siemelink, die ieder jaar een weekje in het klooster komt uitrusten, is dan ook van plan om het klooster te verkopen. Er zijn zelfs plannen om er een casino van te maken en de zusters elders te plaatsen. De biechtvader en vriend van de zusters, pastor Breukelmans, kan tegen deze snode plannen niks inbrengen en grijpt vervolgens maar weer naar de miswijn. Dan verschijnt plotseling Guus Jongeneel, oftewel meneer BIL. Zijn plannen om het klooster te redden vinden snel weerklank bij zuster Francisca. Als dan ook nog Rianne het klooster in vlucht, gaat alles heel snel. Binnen korte tijd is het klooster omgetoverd tot een rendabel vakantiepark. Klooster Parc draait binnen het jaar zeer goed, maar dan wordt er gebeld en Monseigneur Siemelink wil weer langskomen. Alsnog dreigen de zaken helemaal mis te gaan.

Bekijk het fotoalbum
Toneelstuk Zusters in Zaken

Cast
Demi Bregman – Rianne
Yolanda Hoebeke – Zuster Clara
Jan Klaver – Monseigneur Siemelink
Cor van der Koelen – Pastoor Breukelmans
Marjon van Loon – Zuster Francisca
Larry Schouten – Dhr. Jongeneel
Ria Wouters – Zuster Agaath

Crew
Pieter Leegwater – Geluid en Belichting
Ria Knol – Grime, kleding, regie ondersteuning
Ria van Veghel – Regisseuse
Marcel Korse – Soufleur
Peter Keizer – Technische ploeg
Yvonne Feller – Toneelaankleding
Theo Abbekerk – Technische ploeg

Schrijver(s)
Ton Davids

Recensie
Een klooster dat in geldnood zit, moet van hogerhand worden opgeheven. De vier overgebleven religieuzen werken hard, samen met hun pastoor en twee toevallige bezoekers omsluiting te voorkomen. Het lijkt te lukken, totdat ‘hogerhand’ de plannen onder ogen krijgt en poolshoogte komt nemen. De zusters Agaath (Ria Wouters) en Clara (Yolanda Hoebeke) zijn vrouwen met karakter, daar doet het habijt niets aan af. De scherpe kantjes in hun beider karakter, werden in de eerste twee bedrijven prima uitgewerkt, in het derde bedrijf waren hun veranderingen zichtbaar, zelfs voelbaar. Moedr-overste werd gespeeld door Liese van Velsum, zij wisselde haar zakelijke beslommeringen op de werkvloer af met tussendoortjes in de richting van haar hemelse raadgever. in het stuk en op het toneel was zij de onmisbare spil waarom het geheel draaide, hierbij af en toe aangevuld door zuster Francisca (Marjon van Loon), het zakelijke brein van de kleine congregatie.

In een enkele rake streken tekenden zij de ondragelijke lichtheid van pr-cusussen, die in vage kreten helemaal niets zeggen. Bij het klooster-in-nood kloppen twee bezoekers aan, Rianne (Demi Bregman) en Jongeneel (Larry Schouten). De rol van kerkelijke autoriteit was Jan Klaver als monsigneur Siemelink op het lijf geschreven.

Het verhaal was bij al deze spelers in goede handen, maar het was Cor van der Koelen die er, als Pastoor Breukelmans, een blijspel van maakte. Door hem kwamen wel een paar stereotiepen langs, zoals het snoepen van de miswijn en voor straf naar Afrika om daar zieltjes te winnen. Het allermooiste waren zijn speciale effecten, daarmee kreeg hij steeds de zaal op zijn hand.

Vriendenkring maakte het zichzelf met dit stuk niet makkelijk. Langdurige dialogen werden afgewisseld met onverwachte komische momenten en soms zelfs helem scenes. Af en toe zochten de spelers naar hun tekst, vooral in het derde bedrijf. Dankzij de ontknoping in datzelfde bedrijf kwamen deze korte pauzes redelijk natuurlijk over, het spel ging gewoon door. Een prima keuze, dit stuk. Gewoon leuk, een beetje ondeugend en tot het laatste boeiend.

Schrijver(s): Ton Davids
Uitgave: Noordhollands Dagblad
Recensent: Regina Arbouw